Spareribs algemeen

Spareribs zijn de ribben van een varken en worden eigenlijk altijd geroosterd en met de handen gegeten. De ribben bevatten tussen 11 en 13 botten en het vlees zit tussen de botten. Afhankelijk van de kwaliteit en de grootte van het varken kan er veel of weinig vlees of vet tussen zitten.

Het lekkerste is om spareribs van te voren te marineren, voordat je ze in de oven, BBQ, slowcooker of in de pan bereidt. In restaurants worden spareribs vaak voorgekookt, om ze vervolgens makkelijker en sneller te kunnen afbakken of grillen. Velen zeggen dat het voorkoken de smaak iets verminderd, maar ze maken de ribswel mals waardoor het vlees makkelijk van het bot komt.

Naast spareribs van het varken zijn er ook ribs van het rund in de handel. Dit is een mooie malse variant op de sparerib en wordt vaak verkocht als chuck rib of shortrib. Er zit wat meer vlees aan de botten, het vlees is zacht en mals, maar soms ook wat vettig.

De echte spareribs zijn van het varken en daarom richten we ons vooral daar op met besteribs.nl.

Soorten spareribs

Er zijn eigenlijk 2 soorten spareribs. Babyback ribs komen van de bovenkant van de ribbenkas. Dit zijn wat smallere ribs. Spareribs liggen iets lager in de ribben, zijn groter en hebben meer vlees. In Nederland wegen de meeste spareribs tussen de halve en de 1 kilo. In andere landen, zoals bijvoorbeeld Amerika, zijn de ribs (en varkens) groter en kan een rib soms wel drie kilo wegen! Het is goed om ook eens met andere soorten ribs uit te proberen. De betere slagers zullen bijvoorbeeld ook ribs van het Iberico varken verkopen, wat een weer een andere smaakbeleving zal geven.

Bereiding

Je kunt voorgegaarde ribs kopen, die hoef je alleen nog maar op te warmen. Je kunt ook rauwe, gemarineerde spareribs kopen, die moet je wel volledig bereiden. Een andere optie is om ongemarineerde verse spareribs te halen, je kunt deze dan lekker marineren naar eigen smaak. Marinades komen het beste tot hun recht als ze een aantal uur de tijd krijgen om goed in te trekken. Een goed uitvoeren van een kooktechniek is daarnaast natuurlijk ook belangrijk om de beste ribs zelf te maken! Op onze oven, BBQ, slowcooker of pan geven we bereidingstips. Op onze reviews, rubs en recepten pagina’s vind je daarnaast nog eens veel informatie voor het vinden of maken van de beste ribs!

Populaire spareribs recepten

De beste spareribs restaurants

4.7/5
Con Fuego is een grillrestaurant gevestigd op de grote markt in Breda. De sfeer is er gemoedelijk en de kaart …
4.5/5
Publieke Werken Breda staat bekend om het 3-gangen keuzemenu. Op het keuzemenu staan geen spareribs, daarom bestellen van de kaart. …
4.4/5
El Bigote heeft in de tussentijd een make over gekregen, waardoor het weer een fris uiterlijk heeft. De kenmerkende relaxte …