Hoe bereid je spareribs op de BBQ?

Er zijn verschillende opties om de spareribs op de barbecue te bereiden. Via de 3-2-1 methode, gewoon langzaam garen of enkel afgrillen met voorgegaarde spareribs. Welke maak jij vandaag?

De 3-2-1 methode is een low-and-slow bereidingswijze die heerlijk malse spareribs opleveren, maar waar je wel de tijd voor zult moeten nemen. Oorspronkelijk staat 3-2-1 voor de gaartijden op de barbecue, maar in de praktijk geeft het meer de verhoudingen aan tussen de gaartijden. Een totaliteit van 6 uur is namelijk vaak te lang voor de standaard ribs uit onze supermarkt. Bij goed vlezige ribs kun je deze tijden wel aanhouden. 

Onze standaard ribben met wat minder vlees kunnen vaak in de helft van de tijd goed gegaard worden volgens deze methode.

De stappen in de 3-2-1 methode zijn als volgt:

  • eerst drie uur indirect garen op een temperatuur van 110 tot 120 graden.
  • dan twee uur ingepakt in folie op dezelfde temperatuur indirect verder garen.
  • tot slot uitgepakt en afgelakt met je favoriete BBQ saus afgrillen in ongeveer 20 tot 30 minuten. Hierbij gril je ze wel direct af boven de hete kolen om een harde korst te krijgen.

Het resultaat zullen heerlijk malse spareribs zijn die van het bot afvallen waarbij de smaken goed blijven behouden. Let op dat de temperatuur in de eerste 2 stappen constant laag moet blijven.

Heb je iets meer haast of kun je niet alle stappen van de 3-2-1 methode doorlopen, kun je er ook voor kiezen de spareribs in te pakken in aluminium folie en zo lang mogelijk (liefst wel ten minste 2 uur) op circa 130 graden indirect te grillen.

Daarna hoef je ze enkel nog kort af te grillen voor een harde korst. 

Het makkelijkste is natuurlijk om voorgegaarde spareribs te kopen of zelf de spareribs een uurtje voor te koken zodat ze snel afgebakken kunnen worden.

Wanneer je zelf voorkookt kun je ze in een laag dunnen marinade inkoken. Zorg ervoor dat de spareribs net onder een waterige marinade staat die je inkookt in een stoof- of braadpan. 

Voorgegaarde spareribs hoeven alleen nog te worden afgebakken. De meeste voorgegaarde spareribs zijn al gemarineerd, maar wat je altijd kunt doen is nog extra saus toevoegen. Smeer de ribs in met BBQ saus of een lekkere ketjap honing marinade

De voorgegaarde spareribs hoeven op de BBQ nog maar 20 tot 30 minuten op hete kolen te worden gegrild. 

Naast bereidingen uit de oven hebben we ook goede tips voor spareribs uit de oven, uit de pan of uit de slowcooker.

Of op zoek naar een lekkere marinade? Je kunt deze zelf maken of makkelijk bestellen, dan heb je altijd de lekkerste spareribs.

AYCE spareribs

Recepten van de barbecue

BBQ

Kip spareribs

Kip spareribs zijn niet de kleine ribbetjes van een kip, want dat is moeilijk kluiven. Kip spareribs zijn malse kippendijen, die

Meer »
Barbecue bier spareribs
BBQ

BBQ bier Spareribs

Ditmaal geen eigen recept bedacht maar een recept gevolgd Josja Haagsma van MeatJosja. Op haar website vind je veel bijzondere barbecue

Meer »
Cola spareribs, american spareribs
BBQ

Cola spareribs

Vandaag maken we cola spareribs, gemarineerd met cola en een frisse koolsalade voor 2 personen. Ingrediënten voor 1 gehele rib: Voor

Meer »
Spareribs oosterse marinade
BBQ

Oosterse spareribs

Vandaag maken we oosterse BBQ spareribs met een bijpassende noedelsalade voor 2 personen. We bereiden deze met de 3-2-1 methode op

Meer »

FAQ

Dit is afhankelijk van de methode die je kiest. Het langzaam garen of roken op de BBQ gebeurt op een temperatuur van 110 graden tot maximaal 130 graden.

Afgrillen gebeurt op hogere temperaturen, tussen de 150 en 180 graden.

Direct grillen is direct boven de kolen, waarbij je echt aan het afbakken bent. 

Bij indirect grillen leg je de spareribs juist niet direct boven de warmtebron, waardoor het vlees de tijd krijgt om langzaam te garen.

Voor low en slow spareribs kun je het beste brikketten gebruiken. Dit omdat het langdurig en regelmatig blijft branden. Dit is wat je wil bij de low en slow methode. Er zijn ook kokosbrikketten, deze zijn milieuvriendelijker, maar ook nog een fractie beter voor de low en slow methode.

Voor voorgegaarde spareribs die enkel nog gegrild moeten worden is houtskool prima, omdat deze sneller en harder branden.

Vraag het iemand anders om te doen.

Dit is een BBQ techniek. Lees hierover meer op deze BBQ pagina.  Ook bij spareribs uit de oven kan dit gebruikt worden, maar er meer sprake van een 1-1-1/2 techniek. De cijfers staan voor de tijden van het gaar proces op verschillende temperaturen.