Spareribs oven recepten
Kip spareribs
Kip spareribs zijn niet de kleine ribbetjes van een kip, want dat is moeilijk kluiven. Kip spareribs zijn malse kippendijen, die
Pittige piri piri spareribs
Even de tijd nemen om vandaag restaurant-waardige spareribs te maken. Pittige piripiri spareribs met een frisse en simpele koolsalade. De dry-rub
Iberico spareribs
Iberico spareribs staan bekend om de bijzondere en nootachtige smaak. Ook heeft het vlees van nature vet doorlopen door het vlees.
Spareribs opwarmen in de oven
We krijgen vaak vragen over hoe je het beste spareribs kan opwarmen in de oven. Dit is dan ook geen recept,
Zoet-Pikante spareribs
Even de tijd nemen om vandaag restaurant-waardige spareribs te maken. Zoete-pikante spareribs met frietjes en een koolsalade. Ingrediënten voor marinade van
Antilliaanse spareribs
Aangezien ik zelf drie jaar op Bonaire heb gewoond kunnen spareribs op Antilliaanse wijze niet ontbreken. Zoete spareribs met een beetje
Pikante spareribs
Een recept voor spareribs uit de oven met een pikante marinade. Deze marinade is lekker pittig, maar toch zoet door toevoeging
Honing BBQ spareribs
Een spareribs recept uit de oven met een honing bbq marinade. Deze marinade is lekker zoet en sticky, met een hint
Spareribs zoet en sticky
Vandaag maken we lekkere sticky spareribs uit de oven, met een honing ketjap marinade. Deze marinade is lekker zoet. Ingrediënten voor
Hoe bereid je spareribs in de oven?
We hebben eigenlijk drie opties om de spareribs in de oven te bereiden. Verse ribs zelf marineren en langzame garen, snelle spareribs afbakken en voorgegaarde spareribs. Welke maak jij vandaag?
De ribs langzaam garen in de oven is een makkelijke manier om heerlijk malse en smaakvolle spareribs te krijgen. Hierbij geven we je een aantal basisregels:
- bak de spareribs in 3 keer af
- eerst 1 uur op 130 graden (in aluminium folie)
- het tweede uur op 170 graden (in aluminium folie)
- het laatste half uur op 190 – 200 graden, zonder folie, waarbij je regelmatig aflaksaus aanbrengt.
Voor de beste smaak marineer het vlees minimaal 24 uur van tevoren. Tijdens de garing in de oven plaats je een kom water in de oven om het vlees malser te maken.
- 45 minuten op 180 graden
Heb je haast of wil je gewoon snel spareribs uit de oven maken? Wat je altijd kunt doen is de spareribs in de oven direct afbakken op 180 – 200 graden.
Zonder aluminium folie zijn de spareribs in 45 klaar. Breng tussentijds aflaksaus aan om de spareribs niet uit te laten drogen. De spareribs zijn op deze wijze wel minder mals dan wanneer je de spareribs langzaam gaart in aluminium folie. Om ze toch nog iets malser te krijgen kun je de spareribs nog 15 minuten inpakken na de oven tijd en laten rusten.
- 20 – 30 min op 180 – 200 graden
Het makkelijkste is natuurlijk om voorgegaarde spareribs te bereiden. Deze hoeven alleen nog te worden afgebakken. De meeste voorgegaarde spareribs zijn al gemarineerd, maar wat je altijd kunt doen is nog extra saus toevoegen. Smeer de ribs in met BBQ saus of een lekkere ketjap honing marinade.
Naast bereidingen uit de oven hebben we ook goede tips voor spareribs van de BBQ, uit de pan of uit de slowcooker.
Of op zoek naar een lekkere marinade? Je kunt deze zelf maken of makkelijk bestellen, dan heb je altijd de lekkerste spareribs.
FAQ
Er wordt vaak gevraagd naar de beste ovenstand voor spareribs. De moderne ovens hebben tegenwoordig veel opties. Dit zijn verschillende symbolen die allemaal een andere oven stand betekenen.
Boven en onderwarmte (meestal een streep boven en onder) is de beste voor spareribs, dit gaart het vlees op overal op een gelijkmatige temperatuur. Je hebt ook alleen boven of onder, maar spareribs wil je rondom afbakken dus die hoef je niet te gebruiken.
Hetelucht, dit is het ventilator teken. Dit nooit gebruiken met spareribs! Daar worden ze droog van.
Grill, dit is een kartelend, driehoekige bovenrand. Dit kan je gebruiken voor kleine en dunnere ribs, maar voor grote stukken vlees raden we het niet aan.
Magnetron, dit zijn meestal drie golvende strepen. Misschien handig om de volgende dag je spareribs weer op te warmen, maar niet om af te bakken natuurlijk.
Dit ligt aan de soort spareribs die wil bereiden (zie eerder op deze pagina). Ga je voor langzaam garende spareribs in aluminium folie? Dan kunnen ze prima op het rooster. Ook het afbakken op hoge temperatuur kan het beste op het rooster (dan zonder folie). Wil je spareribs snel afbakken maar wel zo mals mogelijk krijgen? Dan raden we bakken op de bakplaat met bakpapier aan. Dit kan zowel met als zonder folie.
Wanneer je kiest voor langzame garing in de oven, is het altijd mogelijk om de laatste stap op de BBQ uit te voeren. In dit geval stook je de BBQ heet en bak je de laatste 20 tot 30 minuten de spareribs op de grill van de BBQ. Regelmatig aflakken om het vlees niet uit te laten drogen. Op deze wijze is het vlees mals van het proces uit de oven, maar proef je toch de steenkolen van de BBQ. (Dit is onze favoriet!).
Frikandellen doe je in de airfryer, spareribs niet.
Dit is een BBQ techniek. Lees hierover meer op onze BBQ pagina. Bij spareribs uit de oven is er meer sprake van een 1-1-1/2 techniek. De cijfers staan voor de tijden van het gaar proces op verschillende temperaturen.