Op de menukaart van Ribsfactory staan plots ook een aantal hip benoemde spareribs die mijn wenkbrauwen af en toe doen fronzen. Zo is er nu een satay-day-night fever en een thai-tanic variant waarbij je zelf wel een invulling kunt geven aan de marinadesmaak van deze ribs. Gelukkig zijn de classics van vroeger niet van de menukaart verdwenen en kun je nog steeds bij Ribsfactory terecht voor de smaken original, sweet honey en jack-daniels ribs.
Om toch ook de nieuwe smaken ook uit te testen bestellen we een mix ribs for two. Een plank om te delen met de drie klassieke smaken en twee eigentijdse varianten, namelijk de eerder genoemde saté en thaise smaken. Doordeweeks is deze plank gunstig geprijsd voor € 29,50. Bijgerechten dienen nog wel apart besteld te worden, wij gaan voor een friet met mayo voor € 3,75. Een klassieke rib exclusief bijgerechten kost bij Ribsfactory € 15,50, waarbij je een hele rib op je bord krijgt.
Wat ligt er op het bord
In ons geval dus een plank die er smakelijk uit ziet met 5 halve ribben. Door de aangebrachte garnering zijn des maken vrij duidelijk te onderscheiden. Vooral de moderne smaken vallen op, waarbij de thaise variant met wat lente-ui en pepertjes is gegarneerd en de saté variant in een bakje met satesaus is geserveerd. Naast de plank krijgen we het bestelde mandje friet apart geserveerd. De friet is goed doorbakken en smaakt prima. Buiten de garnering op de spareribs geen blaadje groen te ontdekken, wanneer je dus iets van groente binnen wilt krijgen moet je dit toch echt apart bestellen.
De smaak van de ribs
De spareribs doen de naam van het restaurant enigszins eer aan. Ondanks dat de spareribs op authentieke wijze op lavagrills bereid worden ontbreekt toch een beetje liefde en doet het daadwerkelijk een beetje denken aan fabriekswerk. In dit geval komt dit vooral tot uiting in de vette onderlaag van de spareribs, die eenvoudig voorkomen had kunnen worden door het vlies vooraf te verwijderen.
De klassieke smaken zijn verder wel lekker. Hier zijn de smaken goed ingetrokken, is het vlees mals en heeft het vlees zowel een grill smaak als een goede bite. De zoete original, honing en Jack-Daniels zijn duidelijk herkenbaar en smaken ouderwets lekker. De moderne varianten slaan wat mij betreft de plank volledig mis. Hoewel ik een liefhebber van saté ben en benieuwd was of er wellicht spareribs aan een spies geserveerd zouden worden krijg je hier spareribs overgoten met satesaus. Dit smaakt zo slecht als dat het klinkt en is geen aanrader. Hetzelfde geldt voor de thaise variant, hierop is een soort curry-paste overheen gesmeerd die smaakt alsof er nog een saus van gemaakt moet worden.
De eindbeoordeling
Wanneer je bij Ribsfactory één van de classic varianten kiest krijg je prima prijs-kwaliteit verhouding spareribs. Een kleine aanpassing in het voorbereidingsproces zou de kwaliteit nog ten goede kunnen komen van deze klassiekers. Van de moderne varianten word ik niet vrolijk en deze kunnen wat mij betreft snel weer van de kaart worden verwijderd.
Tot zover de review van Ribsfactory in Breda. Wil je zien hoe de andere restaurants scoren in regio Breda, lees dan onze andere reviews.