Het is een heerlijk zonnige dag en daarom kunnen we genieten van het mooie terras hier midden in het centrum van Den Haag. Naast een grote hoeveelheid bieren van de tap staan hier ook de Ribs op de menukaart. De spareribs worden aangeprezen met een BBQ Jack-Daniels saus die in normale of pittige variant te kiezen is. Verder kun je nog kiezen uit een half rack voor € 15,00 of een full rack voor € 20,00. Gezien het feit dat er vanavond nog gesport moet worden kiezen we voor een half rack in de normale variant met een regulier tapbiertje.
Wat ligt er op het bord
Ondanks dat we een kleine portie hebben besteld ligt er toch een homp vlees op de houten snijplank. De kok is niet zuinig geweest met de saus, want het vlees ligt verborgen onder een enorme massa saus. De sparerib heeft veel vlees aan de bovenzijde en telt een totaal van zes ribben. Voor een half rack hebben we daarom dus niet te klagen over de hoeveelheid. Daarnaast een schaaltje Belgische frieten, mayonaise en een schaaltje salade. De friet is goed gebakken en lekker en dat geld ook voor de verder simpele maar verse salade.
De smaak van de ribs
Hoe te beginnen aan deze spareribs? Eerst maar een hap nemen op de manier waarop de rib bedoeld is door de chef… Ik moet me werkelijk door de saus heen gaan bijten. Wat is hier toch gebeurt? Het lijkt wel alsof de kok niet trots is op het uiterlijk van deze spareribs om hem zo onder te dompelen in de saus. Dan eerst maar iets over de saus vertellen, die is namelijk op zichzelf best lekker. Ik herken er echter totaal geen Jack-Daniels BBQ saus in. Het is in mijn ogen vooral ketjap smaak met een hint honing erdoorheen. Wel lekker, maar een vijfde van de saus over dit gerecht had meer dan volstaan. Na enkele happen genomen te hebben en mijn aderen dicht te voelen slibben, schrapen we daarom toch maar een groot deel van de saus weg.
Dan de smaak van het vlees, erg positief hiervan is de heerlijke crispy bovenlaag die dus schuilgaat onder de saus. Deze is precies goed en zorgt voor een lekkere bite alsof je de knapperige stukjes van perfect gemaakte pulled pork naar binnen werkt. Dit onderdeel zorgt dan ook voor de nodige pluspunten.
Zoals ik eerder omschreef hebben we te maken met een grote homp ribs, waarbij het vlees vooral aan de bovenzijde zit. Vaak betekent dit dat er in deze bovenlaag ook grote delen vet zitten. Ook bij deze ribs is dat het geval, direct onder de lekkere crispy laag moet je jezelf een weg bijten door vette delen vlees. Zonde, want wanneer je geen vet stuk in je mond hebt is de smaak prima, compleet en heeft het een lekkere bite. Helaas zijn deze happen veel te schaars en is de smaakbeleving over het geheel dus niet goed.
De eindbeoordeling
De knapperige laag die op deze spareribs is heerlijk, een smaakbeleving die ik graag vaker zou willen zien bij spareribs in restaurants. Echter de crispy laag bevindt zich helaas tussen een dikke laag saus en grote stukken vet. De kok zal echt kritischer moeten zijn op de kwaliteit van de spareribs zelf en veel minder scheutig moeten zijn met de saus. Het bereidingsproces is wel prima op orde bij Rootz, maar door de andere factoren is dit niet genoeg voor een voldoende beoordeling.
Tot zover de review van Rootz in Den Haag. Wil je zien hoe de andere restaurants scoren, lees dan meer van onze reviews.