Zoet-Pikante spareribs

Spareribs recept

Even de tijd nemen om vandaag restaurant-waardige spareribs te maken. Zoete-pikante spareribs met frietjes en een koolsalade.

Ingredi├źnten voor marinade van twee spareribs:

Voor de marinade:
3 eetlepels ketjap
3 eetlepels basterdsuiker
3 eetlepels honing
2 eetlepels sambal oelek
1 blikje tomatenpurree
1 flinke teen knoflook, geperst of gesneden
1 gesnipperde ui
1/2 runderbouillonblokje in 200 ml water

Ingredi├źnten voor de bijgerechten:

1 zak voorgebakken friet of zelf gesneden friet maken.
1 bakje wittekool
1 bakje geraspte kool
2 eetlepels yoghurt
1 eetlepel mayonaise of yofresh
1 eetlepel mosterd
1 eetlepel azijn
Peper, zout en wat limoensap naar smaak.

Voorbereiding:

Verwijder aan de holle kant het vlies van de spareribs, met je vingers of met behulp van een mes. Het verwijderen van het vlies maakt de spareribs een stuk malser. Wil je hierover meer informatie, bekijk dan deze video.

Kook circa 200 ml water met een half bouillonblokje en voeg de overige ingredi├źnten toe. Zorg dat het geheel inkookt tot de saus een beetje stroperig is geworden. Eventueel verdikkingsmiddel toevoegen indien de saus te dun blijft. Hou je van extra pittig? Voeg dan extra sambal toe aan het recept. Je zult merken dat de saus pittig kan zijn (afhankelijk van de hoeveelheid sambal die je toevoegt), echter wanneer het in het vlees trekt zal de smaak een stuk milder overkomen.
Smeer de spareribs in met de marinade, zorg ervoor dat je een deel bewaard als aflaksaus. Verpak de spareribs luchtdicht in de koelkast en bewaar minimaal 12 uur, zodat de smaak goed in het vlees trekt.

Bereiding spareribs:

Verhit de heteluchtoven voor op 130 graden. Snij de spareribs in 2 stukken en pak ze in met aluminium folie, giet voor het dichtvouwen het laatste beetje marinade in het pakketje. Plaats in de oven een kom water samen met de ingepakte ribs.
Het water zal grotendeels verdampen wat er voor zorgt dat de spareribs malser en smaakvoller zullen maken. Laat de spareribs minimaal 1 uur in de oven, verhit vervolgens de oven naar 170 graden en wanneer op temperatuur laat de spareribs nog 50 tot 60 minuten in de oven. Indien de spareribs heel vlezig zijn, zou je ze nog wat langer in de oven kunnen laten. Maak ondertussen de aflaksaus.
Haal vervolgens uit de oven en verhit deze naar 190 graden.

Pak de spareribs uit de aluminium folie, de spareribs zullen mals en sappig uit de oven komen, er ontbreekt echter een lekkere korst. Deze cre├źren we in de laatste stap. Smeer de spareribs in met een goede laag aflaksaus en plaats ze zonder aluminium folie terug in de oven.┬á Zorg ervoor dat ze ongeveer 30 minuten in de oven blijven en twee- tot driemaal tussendoor ingesmeerd worden met de laksaus.
Na deze laatste stap zijn de spareribs klaar voor serveren!

Bereiding bijgerechten:

Meng  yoghurt, mayonaise en mosterd en roer goed door. Voeg vervolgens wat azijn toe en breng op smaak met de peper, zout en limoensap. Meng dit samen met de koolsalade en wortelreepjes en roer het geheel samen goed door.
Bak de friet naar eigen wens en voeg zout toe.

Niet helemaal je favoriete ingredi├źnten? Uiteraard heeft besteribs ook andere recepten om uit te proberen.

 

Meer lekkere spareribs recepten:

Cola spareribs
BBQ

Cola spareribs

Vandaag maken we cola spareribs, gemarineerd met cola en een frisse koolsalade voor 2 personen. Ingredi├źnten voor 1 gehele rib: Voor

Meer ┬╗