Spareribs zoet en sticky

Spareribs chopped

Vandaag maken we lekkere sticky spareribs uit de oven, met een honing ketjap marinade. Deze marinade is lekker zoet.

Ingredi├źnten voor 1 gehele rib:

Voor de marinade:
3 eetlepels zoete ketjap
3 eetlepels honing
2 eetlepels barbecuesaus of ketchup
1 eetlepel bruine suiker
1 eetlepel azijn

Voor het aflakken:
2 eetlepels bbq saus
1 eetlepel honing
1 eetlepel zoete ketjap
1 eetlepel yoghurt mayonaise
1 theelepel sambal

Voorbereiding:

Verwijder aan de holle kant het vlies van de spareribs, met je vingers of met behulp van een mes. Het verwijderen van het vlies maakt de spareribs een stuk malser. Wil je hierover meer informatie, bekijk dan deze video.

Wrijf de spareribs eerst in met wat peper en zout. Meng de ingredi├źnten van de marinade samen in een kom en wrijf de sparerib goed in. Zorg dat de sparerib voldoende tijd heeft om de smaken in te laten trekken, liefst 24 uur van te voren marineren en in een luchtdichte zak in de koelkast bewaren. Haal de spareribs een uur voor bereiding uit de koelkast.

Bereiding:

Verhit de heteluchtoven voor op 130 graden. Snij de spareribs in 2 stukken en pak ze in met aluminium folie. Plaats in de oven een kom water, eventueel aangevuld met ketjap. Dit zal grotendeels verdampen wat er voor zorgt dat de spareribs malser en smaakvoller zullen maken. Laat de spareribs 1 uur in de oven, verhit vervolgens de oven naar 170 graden en wanneer op temperatuur laat de spareribs nog 50 tot 60 minuten in de oven. Maak ondertussen de aflaksaus.
Haal vervolgens uit de oven en verwijder de aluminium folie. De spareribs zullen mals en sappig uit de oven komen.

We gaan nu over tot de laatste stap waarbij in het laatste half uur er een krokante en smaakvolle korst gemaakt moet worden. Deze laatste stap kan ook prima in de oven, in dit geval verhit je de oven naar 190 graden voor een half uur, waarbij je vooraf en tussentijds steeds de aflaksaus aanbrengt, dit geeft je echte sticky spareribs uit de oven!

In dit geval heb ik er voor gekozen de laatste 20 tot 30 minuten af te grillen op de BBQ.  Zorg ervoor dat de BBQ goed heet is en er een goede laag aflaksaus op de spareribs is aangebracht. Vervolgens plaats je de spareribs op de grills en breng je steeds aflaksaus aan om uitdroging te voorkomen. Na deze laatste stap zijn de spareribs klaar voor serveren!

Niet helemaal je favoriete ingredi├źnten? Uiteraard heeft Beste Ribs ook andere recepten om uit te proberen.

Meer lekkere spareribs recepten:

Spareribs slow cooker
Slowcooker

Spareribs in bbq saus

Vandaag maken we spareribs recept BBQ style uit de slowcooker met stokbrood voor 2 personen. Ingredi├źnten voor 1 gehele rib: Voor

Meer ┬╗
Spareribs pikante marinade
Oven

Pikante spareribs

Een recept voor spareribs uit de oven met een pikante marinade. Deze marinade is lekker pittig, maar toch zoet door toevoeging

Meer ┬╗
Spareribs oosterse marinade
BBQ

Oosterse spareribs

Vandaag maken we oosterse BBQ spareribs met een bijpassende noedelsalade voor 2 personen. We bereiden deze met de 3-2-1 methode op

Meer ┬╗