Even de tijd nemen om vandaag restaurant-waardige spareribs te maken. Pittige piripiri spareribs met een frisse en simpele koolsalade.
De dry-rub
Voor de dry rub gebruik je de speciale besteribs piri piri rub welke te bestellen is op onze website. Wil je liever zelf een andere piri piri rub maken kun je kijken op een rub recept hier.
De marinade
Voor de marinade hak je de ingrediënten fijn en blender je het geheel nog even samen:
2 lange chilipepers, wanneer je van extra pittig houdt kun je eventueel wat pitjes toevoegen in de blender.
2 grote knoflooktenen
2 eetlepels gembersiroop
1 eetlepel olijf olie
1 klein blikje tomatenpuree
1/2 eetlepel van de dry-rub
1/2 citroen uitgeperst (let op, de andere helft is bruikbaar voor het bijgerecht)
Ingrediënten voor het bijgerecht:
Voorgesneden mix van wortelen en wittekool (circa 200 of 300 gram)
2 lente-uien gesneden in kleine ringen
1 rode ui in fijne ringen gesneden
1/2 citroen uitgeperst
100 ml zure room
Walnoten in kleine stukken (hoeveelheid naar smaak)
Rozijnen (hoeveelheid naar smaak)
Voorbereiding:
Begin een dag van te voren met het verwijderen van het vlies aan de holle zijde, met je vingers of met behulp van een mes. Het verwijderen van het vlies maakt de spareribs een stuk malser. Wil je hierover meer informatie, bekijk dan deze video.
Smeer vervolgens de spareribs in met de piri piri dry rub en laat dit ongeveer 2 tot 3 uur intrekken.
Nadat de rub is ingetrokken smeer je een klein laagje van de marinade op de spareribs en pak je luchtdicht in om vervolgens minimaal 12 uur in de koelkast te bewaren.
Bereiding spareribs:
Verhit de heteluchtoven voor op 130 graden. Smeer voordat je de spareribs inpakt in aluminium folie de spareribs nogmaals goed in met de marinade. Vouw vervolgens de spareribs goed dicht in aluminium folie. Plaats in de oven een kom water samen met de ingepakte ribs.
Het water zal grotendeels verdampen wat er voor zorgt dat de spareribs malser en smaakvoller zullen maken. Laat de spareribs minimaal 2 uur in de oven, verhit vervolgens de oven naar 170 graden en wanneer op temperatuur laat de spareribs nog 50 tot 60 minuten in de oven. Indien de spareribs heel vlezig zijn, zou je ze nog wat langer in de oven kunnen laten.
Haal vervolgens uit de oven en verhit deze alvast naar 190 graden.
Pak de spareribs uit de aluminium folie, de spareribs zullen mals en sappig uit de oven komen, er ontbreekt echter een lekkere korst. Deze creëren we in de laatste stap. Smeer de spareribs in met een goede laag aflaksaus en plaats ze zonder aluminium folie terug in de oven. Zorg ervoor dat ze ongeveer 30 minuten in de oven blijven en twee- tot driemaal tussendoor ingesmeerd worden met de laksaus.
Na deze laatste stap zijn de spareribs klaar voor serveren!
Bereiding bijgerechten:
Snij de lente en rode ui in ringen en hak de walnoten grof. Rooster de walnoten kort. In een salade schaal meng je de zure room met peper, zout en de limoensap, vervolgens voeg je de ui, wortel en koel door elkaar met de dressing. Tot slot voeg je de walnoten en rozijnen toe.
Niet helemaal je favoriete ingrediënten? Uiteraard heeft besteribs ook andere recepten om uit te proberen.