Pikante spareribs

Spareribs pikante marinade

Een recept voor spareribs uit de oven met een pikante marinade. Deze marinade is lekker pittig, maar toch zoet door toevoeging van honing, bruine suiker en ketjap.

Ingrediënten voor 1 gehele rib:

Voor de marinade en direct ook te gebruiken als aflaksaus daarna:
4 eetlepels ketjap manis
4 eetlepels bruine suiker
2 eetlepels honing
1 eetlepel sambal
1 klein blikje tomatenpuree
2 cm versgeraspte gember
1 teen knoflook
1 laurierblad
1/2 gesnipperde ui
1/2 runderbouillonblokje
Zout
Indien nodig: Maïzena of verdikkingsmiddel

Voorbereiding:

Verwijder aan de holle kant het vlies van de spareribs, met je vingers of met behulp van een mes. Het verwijderen van het vlies maakt de spareribs een stuk malser. Wil je hierover meer informatie, bekijk dan deze video.

Wrijf de spareribs eerst in met wat peper en zout.
Meng de ingrediënten van de marinade samen in een steelpan en kook het geheel in totdat het een saus wordt. Indien het te dun blijft kun je maïzena toevoegen om iets te verdikken. Je kunt er ook voor kiezen de saus dun te houden en spareribs hier kort in te koken. Zie hieronder de uitleg bij voorkoken.
Laat de saus afkoelen en hou een deel van de saus apart om later mee af te lakken. De rest gebruik je om de spareribs te marineren. Wrijf de spareribs in en bewaar in een luchtdichte zak in de koelkast. Tenminste 6 uur laten intrekken en een uur voorbereiding uit de koelkast halen.

Optie voorkoken:

Je kunt er ook voor kiezen de marinade dun te houden en de spareribs hierin een uur te koken,. zorg dan dat je genoeg marinade maakt om de spareribs net onder water te kunnen zetten. Gebruik een braad of stoofpan met deksel . Maak ook wel saus apart om af te kunnen lakken. Wanneer je ze een uur kookt in de marinade wordt het vlees zeer mals, maar verliest het wel deels zijn smaak. De botten kun je dan wel volledig kaal eten. Verder laat je na het koken de spareribs minimaal 6 uur onder water staan. Je hoeft ze dan enkel nog maar af te bakken op 190 graden in de oven voor 30 minuten (zie laatste stap uit de onderstaande bereiding.

Bereiding:

Verhit de heteluchtoven voor op 130 graden. Snij de spareribs in 2 stukken en pak ze in met aluminium folie. Plaats in de oven een kom water samen met de ingepakte ribs. Het water zal grotendeels verdampen wat er voor zorgt dat de spareribs malser en smaakvoller zullen maken. Laat de spareribs minimaal 1 uur in de oven, verhit vervolgens de oven naar 170 graden en wanneer op temperatuur laat de spareribs nog 50 tot 60 minuten in de oven. Indien de spareribs heel vlezig zijn, zou je ze nog wat langer in de oven kunnen laten. Maak ondertussen de aflaksaus. Haal vervolgens uit de oven en verhit deze naar 190 graden.

Pak de spareribs uit de aluminium folie, de spareribs zullen mals en sappig uit de oven komen, er ontbreekt echter een lekkere korst. Deze creëren we in de laatste stap. Smeer de spareribs in met een goede laag aflaksaus en plaats ze zonder aluminium folie terug in de oven.  Zorg ervoor dat ze ongeveer 30 minuten in de oven blijven en twee- tot driemaal tussendoor ingesmeerd worden met de laksaus.
Na deze laatste stap zijn de spareribs klaar voor serveren! Geniet van je pikante spareribs!

Niet helemaal je favoriete ingrediënten? Uiteraard heeft besteribs ook andere recepten om uit te proberen.

 

Meer lekkere spareribs recepten:

Spareribs chopped
Oven

Spareribs zoet en sticky

Vandaag maken we lekkere sticky spareribs uit de oven, met een honing ketjap marinade. Deze marinade is lekker zoet. Ingrediënten voor

Meer »
Spareribs slow cooker
Slowcooker

Spareribs in bbq saus

Vandaag maken we spareribs recept BBQ style uit de slowcooker met stokbrood voor 2 personen. Ingrediënten voor 1 gehele rib: Voor

Meer »
Spareribs oosterse marinade
BBQ

Oosterse spareribs

Vandaag maken we oosterse BBQ spareribs met een bijpassende noedelsalade voor 2 personen. We bereiden deze met de 3-2-1 methode op

Meer »