Oosterse spareribs

Spareribs oosterse marinade

Vandaag maken we oosterse BBQ spareribs met een bijpassende noedelsalade voor 2 personen. We bereiden deze met de 3-2-1 methode op de barbecue.

Ingredi├źnten voor 1 gehele rib:

Voor de marinade:
3 eetlepels sojasaus
2 eetlepels rijstazijn
1 eetlepel gembersiroop
1 eetlepel honing
2 teentjes knoflook
Als garnering op de sparerib: wat gesneden lenteui en sesamzaad

Ingredi├źnten voor de noedelsalade:

200 gram mie
100 gram sugarsnaps, 100 gram wortelreepjes en 100 gram taug├ę
Een handje ongezouten pinda’s grof gehakt

Voor de dressing:
Meng ketjap, gembersiroop, limoensap en sesamolie in dezelfde verhouding met elkaar (1 eetlepel van alle).

Voorbereiding:

Verwijder aan de holle kant het vlies van de spareribs, met je vingers of met behulp van een mes. Het verwijderen van het vlies maakt de spareribs een stuk malser. Wil je hierover meer informatie, bekijk dan deze video.

Wrijf de spareribs eerst in met wat peper en zout. Meng de ingredi├źnten van de marinade samen in een kom en wrijf de sparerib goed in. Zorg dat de sparerib voldoende tijd heeft om de smaken in te laten trekken, liefst 24 uur van te voren marineren en in een luchtdichte zak in de koelkast bewaren. Haal de spareribs een uur voor bereiding uit de koelkast.

De 3-2-1 methode

We maken de spareribs volgens de 3-2-1 methode. Deze methode staat niet per se voor 3 uur, 2 uur en 1 uur qua bereiding, maar geeft meer de verhoudingen aan. Wanneer er niet te veel vlees aan de ribben zit kun je de tijden grofweg halveren. Bij hele vlezige ribs zou je meer de tijden aan kunnen houden, maar toch zou ik ook dan al snel 25% van de tijden afhalen. Met de methode ga je in de eerste 2 stappen indirect grillen. Zorg daarom dat je een warm en koud deel hebt in de BBQ. Dit doe je door de kolen aan de ene zijde te leggen en op te stoken en de andere zijde vrij te houden van kolen. Hier kun je eventueel een aluminium bak plaatsen met bijvoorbeeld wat water of appelsap om meer smaak aan te brengen. De ribs blijven grotendeels op de koude zijde. Zorg ervoor dat de BBQ tussen de 110 en 130 graden qua temperatuur blijft op de koude zone, zodat de spareribs low en slow worden bereid.

De bereiding

Steek de barbecue aan en wacht tot de kooltjes goed gloeien. Leg de spareribs op de koude zijde voor ongeveer 1,5 tot 2 uur. Haal ze vervolgens van de barbecue om voor te bereiden voor de volgende stap. De spareribs kun je nogmaals extra insmeren met marinade om vervolgens strak in te pakken in de aluminiumfolie. Naar smaak kun je eventueel een scheutje appelsap toevoegen om het vlees nog malser te maken. Wanneer de spareribs zijn ingepakt kunnen ze terug op de barbecue voor de komende 1,5 uur. Ondertussen zou je alvast de noedelsalade kunnen maken.
Na 1,5 uur kunnen de spareribs worden uitgepakt. Als het goed is zijn ze nu lekker mals, maar hebben ze nog geen harde korst. Dit wordt in de laatste fase gecre├źerd. Wanneer de barbecue bijna uit is zou je hem nog even op kunnen stoken. Wanneer de kolen nog gloeien kun je direct door. De laatste stap is direct grillen boven de kolen voor maximaal 20 tot 30 minuten. Tussentijds breng je nog wat marinade aan om uitdroging te voorkomen. Na de laatste stap zijn de spareribs klaar. Bestrooi nog met de sesamzaad en de bosui als garnering.

Het bijgerecht:

Kook de mie beetgaar en spoel af onder koud water. Snij de wortels in stukjes of reepjes. Kook de sugarsnaps en de wortels kort in water met zout en spoel deze ook af met koud water. Snijd ook de sugarsnaps in kleinere stukken of reepjes. Meng de noodels met de gekookte groenten en de taug├ę. Maak de dressing en meng deze door de salade. De salade kan koud geserveerd worden. Garneer de noedelssalade met de fijngehakte pinda’s.

Eet smakelijk!

Niet helemaal je favoriete ingredi├źnten? Uiteraard heeft besteribs ook andere recepten om uit te proberen.

Meer lekkere spareribs recepten:

Spareribs slow cooker
Slowcooker

Spareribs in bbq saus

Vandaag maken we spareribs recept BBQ style uit de slowcooker met stokbrood voor 2 personen. Ingredi├źnten voor 1 gehele rib: Voor

Meer ┬╗
Spareribs pikante marinade
Oven

Pikante spareribs

Een recept voor spareribs uit de oven met een pikante marinade. Deze marinade is lekker pittig, maar toch zoet door toevoeging

Meer ┬╗