Cola spareribs

Cola spareribs, american spareribs

Vandaag maken we cola spareribs, gemarineerd met cola en een frisse koolsalade voor 2 personen.

Ingrediƫnten voor 1 gehele rib:

Voor de marinade:
3 eetlepels sojasaus
2 eetlepels rijstazijn
1 eetlepel gembersiroop
1 eetlepel honing
2 teentjes knoflook
Als garnering op de sparerib: wat gesneden lenteui en sesamzaad

Ingrediƫnten voor de cola barbecuesaus

1 blikje cola
1 eetlepel azijn
2 eetlepels bruine suiker
3 eetlepels ketchup of barbecuesaus
2 tenen knoflook geperst
1 eetlepel worcestershire sauce
1 theelepel sambal

Ingrediƫnten voor de koolsalade:

Bakje wittekool geraspt
Bakje geraspte wortel
1/2 rode ui
3 eetlepels yoghurt
1 eetlepel mayonaise
2 theelepels mosterd
Snuf peper en zout en eventueel naar smaak peterselie

Voorbereiding:

Verwijder aan de holle kant het vlies van de spareribs, met je vingers of met behulp van een mes. Het verwijderen van het vlies maakt de spareribs een stuk malser. Wil je hierover meer informatie, bekijk dan deze video.

Wrijf de spareribs eerst in met wat peper en zout, doe dit bij voorkeur een uur voordat je de spareribs gaat marineren. Voeg de ingrediƫnten van de marinade samen en wrijf de spareribs in met de marinade. Voeg de spareribs toe aan de luchtdichte zak en laat circa 24 uur intrekken in de koelkast. Haal de spareribs een uur voor bereiding uit de koelkast.

Wanneer de spareribs uit de koelkast zijn gehaald, kun je ook de cola barbecuesaus maken:
Mix hiervoor de hierboven genoemde ingrediƫnten voor de barbecuesaus samen in een steelpan en laat heel zachtjes koeken voor circa 10 tot 15 minuten totdat je een dikke saus overhoudt. Daarna kun je de saus af laten koelen en bewaren voor het aflakken.

De 3-2-1 methode

We maken de spareribs volgens de 3-2-1 methode. Deze methode staat niet per se voor 3 uur, 2 uur en 1 uur qua bereiding, maar geeft meer de verhoudingen aan. Wanneer er niet te veel vlees aan de ribben zit kun je de tijden grofweg halveren. Bij hele vlezige ribs zou je meer de tijden aan kunnen houden, maar toch zou ik ook dan al snel 25% van de tijden afhalen. Met de methode ga je in de eerste 2 stappen indirect grillen. Zorg daarom dat je een warm en koud deel hebt in de BBQ. Dit doe je door de kolen aan de ene zijde te leggen en op te stoken en de andere zijde vrij te houden van kolen. Hier kun je eventueel een aluminium bak plaatsen met bijvoorbeeld wat water of appelsap om meer smaak aan te brengen. De ribs blijven grotendeels op de koude zijde. Zorg ervoor dat de BBQ tussen de 110 en 130 graden qua temperatuur blijft op de koude zone, zodat de spareribs low en slow worden bereid.

De bereiding

Dep de spareribs goed droog met keukenpapier nadat ze uit de koelkast gehaald zijn. Steek de barbecue aan en wacht tot de kooltjes goed gloeien. Leg de spareribs op de koude zijde voor ongeveer 1,5 tot 2 uur. Haal ze vervolgens van de barbecue om voor te bereiden voor de volgende stap. De spareribs kun je nogmaals extra insmeren met marinade om vervolgens strak in te pakken in de aluminiumfolie. Naar smaak kun je eventueel een scheutje appelsap toevoegen om het vlees nog malser te maken. Wanneer de spareribs zijn ingepakt kunnen ze terug op de barbecue voor de komende 1,5 uur.
Na 1,5 uur kunnen de spareribs worden uitgepakt. Als het goed is zijn ze nu lekker mals, maar hebben ze nog geen harde korst. Dit wordt in de laatste fase gecreƫerd. Wanneer de barbecue bijna uit is zou je hem nog even op kunnen stoken. Wanneer de kolen nog gloeien kun je direct door. De laatste stap is direct grillen boven de kolen. Omdat de barbecue saus vrij veel suiker bevat, lakken we de spareribs maar ƩƩn of tweemaal af, anders worden de spareribs snel zwart. Je kunt er ook voor kiezen de aflaksaus echt als saus te gebruiken.

Het bijgerecht:

MengĀ  yoghurt, mayonaise en mosterd en roer goed door. Voeg vervolgens wat azijn toe en breng op smaak met de peper en zout (en peterselie. Snipper de ui en meng samen met de koolsalade en wortelreepjes en roer het geheel samen goed door.

Eet smakelijk!

Is dit recept voor cola spareribs niet helemaal je favoriet? Uiteraard heeft besteribs ook andere recepten om uit te proberen.

Meer lekkere spareribs recepten:

Spareribs slow cooker
Slowcooker

Spareribs in bbq saus

Vandaag maken we spareribs recept BBQ style uit de slowcooker met stokbrood voor 2 personen. Ingrediƫnten voor 1 gehele rib: Voor

Meer Ā»
Spareribs pikante marinade
Oven

Pikante spareribs

Een recept voor spareribs uit de oven met een pikante marinade. Deze marinade is lekker pittig, maar toch zoet door toevoeging

Meer Ā»