Ditmaal geen eigen recept bedacht maar een recept gevolgd Josja Haagsma van MeatJosja. Op haar website vind je veel bijzondere barbecue recepten en wij besloten haar recept te volgen waarvan we absoluut geen spijt hebben gehad!
Ingrediënten voor twee volledige ribs:
Pekel
3 flesjes Affligem dubbel ( 900 ml)
60 gram slagerszout (colorozo zout)
Dry rub
2 el lichtbruine basterdsuiker
1 mespuntje gerookte paprika poeder
1 el knoflookpoeder
1 el ui poeder
1 tl gemalen venkelzaad
1 tl korianderzaad
1 tl komijnzaad
Biersiroop
1 flesje Affligem dubbel (300 ml)
150 gram suiker
Barbecue biersaus
250 gram cherry tomaten gehalveerd
1 fijngesneden teen knoflook
1 gesnipperde ui
70 gram ketchup
90 gram biersiroop
50 gram worcestersaus
2 el citroensap
Zoals door Josja aanbevolen beginnen we drie dagen vooraf met het ontvliezen van de spareribs en het pekelen van de spareribs. Pekelen in dit geval betekent de spareribs in te zouten in een grote schaal en vervolgens de drie flesjes Affligem dubbel eroverheen te gieten. De spareribs moeten onder het vocht liggen en vervolgens afgedekt met aluminium folie en met schaal en al een nacht de koelkast in.
De volgende dag halen we de spareribs uit de schaal en laten we kort drogen. We mengen netjes volgens het recept de dry rub en smeren de rubs vervolgens in met de rub. Vervolgens pakken we de spareribs opnieuw in folie in en laten de dryrub opnieuw een nacht intrekken.
Op de laatste dag maken we de biersiroop. We fruiten eerst in een pannetje de ui en knoflook, vervolgens mengen we het laatste flesje Affligem met flink wat suiker en voegen de cherry tomaatjes toe en laten dit sudderen. Tot slot mengen we het geheel tot een gladde saus samen.
De barbecue stoken we op tot een temperatuur van ongeveer 110 graden. We leggen de spareribs in een rekje op de barbecue en laten het ongeveer een uur langzaam garen. Vervolgens pakken we de spareribs stevig in aluminium folie in en giet ik er stiekem al een klein beetje biersiroop bij. Na anderhalf uur op de barbecue pakken we de spareribs uit en smeren we het nu flink in met barbecue saus. We zorgen dat de kolen redelijk opgestookt zijn zodat ze goed afgegrild kunnen worden in de laatste 20 tot 30 minuten.
Het vergt even wat voorbereiding, maar het resultaat mag er zijn! Josja heeft een goede smaak!