Aangezien ik zelf drie jaar op Bonaire heb gewoond kunnen spareribs op Antilliaanse wijze niet ontbreken. Zoete spareribs met een beetje pit en heerlijke arroz moro.
Ingrediënten voor 2 gehele ribs:
Voor de marinade:
3 eetlepels ketjap
3 eetlepels basterdsuiker
2 eetlepels zonnebloemolie
1 eetlepel chilisaus
1 limoen (geperst)
2 teentjes knoflook fijngehakt
1 blikje tomatenpuree
1 eetlepel wittewijzazijn
2 theelepels sambal
1 theelepel gerookte paprikapoeder
1 theelepel chilipeper vlokken
Ingrediënten voor arroz moro:
400 gram rijst
1 blik kidneybonen
1 bouillonblokje kip
1 eetlepel zonnebloemolie
1 blikje tomatenpuree
1 eetlepel roomboter
1 eetlepel ketjap
1 gesnipperde ui
1 teentje knoflook
Verse koriander
Voorbereiding:
Verwijder aan de holle kant het vlies van de spareribs, met je vingers of met behulp van een mes. Het verwijderen van het vlies maakt de spareribs een stuk malser. Wil je hierover meer informatie, bekijk dan deze video.
Wrijf de spareribs eerst in met wat peper en zout. Meng de ingrediënten van de marinade samen in een kom en wrijf de sparerib goed in. Hou een klein beetje marinade over voor het aflakken. Zorg dat de sparerib voldoende tijd heeft om de smaken in te laten trekken, liefst 24 uur van te voren marineren en in een luchtdichte zak in de koelkast bewaren. Haal de spareribs een uur voor bereiding uit de koelkast.
Bereiding spareribs:
Verhit de heteluchtoven voor op 130 graden. Snij de spareribs in 2 stukken en pak ze in met aluminium folie, giet voor het dichtvouwen het laatste beetje marinade in het pakketje. Plaats in de oven een kom water samen met de ingepakte ribs.
Het water zal grotendeels verdampen wat er voor zorgt dat de spareribs malser en smaakvoller zullen maken. Laat de spareribs minimaal 1 uur in de oven, verhit vervolgens de oven naar 170 graden en wanneer op temperatuur laat de spareribs nog 50 tot 60 minuten in de oven. Indien de spareribs heel vlezig zijn, zou je ze nog wat langer in de oven kunnen laten. Maak ondertussen de aflaksaus.
Haal vervolgens uit de oven en verhit deze naar 190 graden.
Pak de spareribs uit de aluminium folie, de spareribs zullen mals en sappig uit de oven komen, er ontbreekt echter een lekkere korst. Deze creëren we in de laatste stap. Smeer de spareribs in met een goede laag aflaksaus en plaats ze zonder aluminium folie terug in de oven. Zorg ervoor dat ze ongeveer 30 minuten in de oven blijven en twee- tot driemaal tussendoor ingesmeerd worden met de laksaus.
Na deze laatste stap zijn de spareribs klaar voor serveren!
Bereiding Arroz moro:
Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking in de bouillon. Maak het liefst gebruik van een langkorrelig type rijst. Verhit de olie en de roomboter in een bakpan. Fruit hierin eerst de ui, vervolgens kort de knoflook. Voeg daarna de tomatenpuree, koriander, sojasaus en kidneybonen toe en verwarm totdat het bijna kookt. Voeg tot slot de rijst toe en meng het geheel totdat de rijst evenredig is vermengt en een donkere kleur heeft. Serveer de arroz moro met de spareribs.
Strooi nog wat koriander over de spareribs en de arroz moro. Naar wens kun je nog komkommer en paprika fijnsnijden en in een mengsel van extra vierge olijfolie en een theelepel sambal serveren als bijgerecht.
Niet helemaal je favoriete ingrediënten? Uiteraard heeft besteribs ook andere recepten om uit te proberen.